Op de huizenmarkt is sinds medio vorig jaar een omslag te zien, waarbij prijzen weer zijn gaan stijgen. Maar als je over heel 2023 kijkt dan is nog sprake van een gemiddelde prijsdaling op de woningmarkt. Gemiddeld kostte een huis afgelopen jaar 416 duizend euro, terwijl dat het jaar daarvoor gemiddeld 429 duizend euro was. Tegelijk zijn er grote verschillen tussen gemeenten bij de ontwikkeling van huizenprijzen.

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat afgelopen jaar in Bloemendaal de duurste gemeente van Nederland gemiddeld bijna 1,1 miljoen werd betaald voor een koopwoning, tegen ongeveer 216.000 euro in Pekela, de goedkoopste gemeente.

In alle grote steden – waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven – daalden de prijzen.

Van de twintig grootste gemeenten daalde de gemiddelde huizenprijs in Haarlem het sterkst: een koopwoning was daar bijna 10 procent goedkoper dan in 2022 en kostte afgelopen jaar gemiddeld 507 duizend euro. In Zoeterwoude, gelegen tussen Zoetermeer en Leiden, stegen de prijzen juist het hardst met 24 procent naar gemiddeld 492 duizend euro.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde huizenprijzen per gemeente in 2023 en het voorgaande jaar. Door te bladeren met de tabs of je gemeente in de zoekfunctie in te typen, kun je de gemiddelde huizenprijs in jouw gemeente vinden.

Duurste en goedkoopste gemeenten voor huizen in Nederland

Een gemiddeld huis kostte vorig jaar in de duurste gemeente vijf keer zoveel als in de goedkoopste gemeente. In Bloemendaal werd, net zoals in eerdere jaren, gemiddeld gezien het meeste betaald voor een koophuis, bijna 1,1 miljoen euro.

Ook in de Gooise gemeenten Blaricum en Laren lag de gemiddelde transactieprijs boven de 1 miljoen euro.

In Pekela in Oost-Groningen en in de Zuid-Limburgse gemeenten Kerkrade, Heerlen en Brunssum was de gemiddelde verkoopprijs met zo'n 250.000 euro het laagst.

Het CBS houdt bij deze cijfers geen rekening met het type, de grootte of de kwaliteit van de verkochte huizen in een gemeente. Zo zal in gemeenten waar veel luxe villa's van eigenaar wisselden de gemiddelde transactieprijs hoger zijn dan in gemeenten met veel kleine appartementen.

LEES OOK: Stijging huizenprijs beperkt mogelijkheid om huis tegen relatief lage rente te financieren met NHG-hypotheek